GYIK – TUDATOS LÉGZÉS

Gyakran Feltett Kérdések

Írta: Thomázy Tímea 2009/12/08

Hogyan lehet elmagyarázni a Tudatos Légzés lényegét másoknak?

Sehogy. A tudatos légzést csak megtapasztalni lehet. Amikor valakinek beszélni akarunk róla anélkül, hogy megtapasztalta volna, az illető mentálissá válik és valami teljesen más kép alakul ki benne erről, mint ami valójában ez a légzés.

Miért fontos a beszéd az irányított Tudatos Légzésnél?

A szavak segítenek megtapasztalni a tudatos légzést. Olyanok, mint a hajó vontatókötelére akasztott kis horgok, melyekbe belekapaszkodhatunk és áramolhatunk együtt a vízáramban (az óceánban) a hajóval együtt (egyforma sebességgel), mely vontatja a kötelet. Így belemerülhetünk az érzésekbe és kis ízelítőt kaphatunk a Tudatos Légzésből.

Fontos, hogy gondoljak valamire, amikor egyedül csinálom a Tudatos Légzést?

Nem. Nem kell semmire sem gondolni. (Amikor elképzelünk, vagy gondolunk bármire is légzés közben, akkor az egy mentális folyamattá válik és elvész az egész lényege). Csak válasszuk a Biztonságos Teret (és engedjük meg, hogy a testünk egy biztonságos térré változzon ezzel az egyszerű választással) és kezdjünk el lélegezni.

Mit tegyek, ha légzés közben sem tudom kikapcsolni az elmém?

Csak válasszuk a Biztonságos Teret és hívjuk meg az elménket, hogy minden egyes érzést rögzítsen a légzés közben. Nem kell papírra írni…, csak engedjük meg, hogy rögzítse az érzéseket a memóriánkban, majd kezdjünk el tudatosan lélegezni a hasunkba.

Mit tegyek, ha nem megy a hasamba levegő? Olyan, minta egy kő lenne benne?

  1. Válasszuk a Biztonságos Teret itt a testünkben.
  2. Engedjük meg, hogy a levegő minden egyes porcikánkba eljusson, még a hasunkba is.
  3. Meghívhatjuk az elménket, hogy rögzítse minden érzésünket.
  4. Hozzunk egy döntést, hogy akkor MOST elkezdjük.
  5. Kezdjünk el lélegezni gyengéden a hasunkba.
  6. Amennyiben még mindig éreznénk a „követ odabenn”, lágy, gyengéd mozdulatokkal simogassuk lefelé gyomorszájtól, a köldökünk alatti területig a hasunkat, (akár mindkét kezünket felváltva is használhatjuk) miközben folytatjuk a légzést.
  7. Ez szép lassan „elolvasztja a követ” a hasunkban.

Mennyi idő múlva érezhető a Tudatos Légzés hatása?

Akár az első megtapasztalás közben is. De mindennapos alkalmazása teljesen megváltoztatja az ember életét.

Ajánlható asztmásoknak is ez a légzés?

Igen. Mindenképpen. Ez a légzés apránként elsajátítva (napi 1-2 légzésről folyamatosan emelve a légzéssel töltött időt, akár pár-, majd több percre) növeli a légzésfunkciót és igen előnyösen alkalmazható (amennyiben már elsajátította a beteg) köhögési roham esetén is.

Használható-e a Tudatos Légzés fájdalom csillapításra?

Igen. A fizikai betegségek és a fájdalom nagy része általában a test egyensúlytalanságából származik. Mivel a Tudatos Légzés során egyensúlyba kerülünk minden szinten, ez segít a testünkben lévő fájdalmat is elengedni és megengedni a testünknek, hogy szép lassan egyensúlyba jöjjön saját maga önmegújító képességét is újra-aktiválva.

Mi történik velünk, amikor Tudatosan Lélegzünk?

Egyensúlyba hozzuk magunkat. A Most pillanatában leszünk, a testünkben 100%-osan, jelen, készen a tapasztalásra.

Mi a különbség a meditációs légzés és a Tudatos Légzés között?

A Meditáció során, különböző dimenziókba megyünk a testünkön kívülre tapasztalni, míg a Tudatos Légzés lényege az, hogy minden egyes részünket visszahozzuk a testünkbe és úgy tapasztalunk (100%-osan a testünkben maradva). Tehát valójában egy ellentétes folyamat.

Fontos, hogy becsukjuk a szemünket légzés közben?

Nem. Annak, aki korábban meditált azt szoktuk javasolni, hogy eleinte tartsa nyitva a szemét, amíg elkezdi megtapasztalni a Tudatos Légzést és később, amikor már légzés közben magabiztosan benn tud maradni a testében, becsukhatja a szemét. A csukott szemmel végzett tudatos légzés gyakran sokkal intenzívebb érzésekkel jár együtt. Ennek ellenére javaslom mind a két verzió (nyitott és csukott szemű) légzés kipróbálását is.

Hol végezhető a Tudatos Légzés?

Bárhol. Akár reggelente kávéfőzés közben, vagy autóvezetés közben, a dugóban…De még munka közben is végezhetjük. Csak álljunk meg egy percre és kezdjünk el lélegezni és ez után a rövidke légzés-gyakorlat után még a munka is jobban fog menni, illetve az alkotói tevékenység.

Miben változtatja meg ez a légzés az ember életét?

Mindenben. Mivel sokkal inkább jelen leszünk a testünkben és egyensúlyba kerülünk minden szinten, a betegségek is kevésbé támadnak meg bennünket. A tapasztalataink minősége is megváltozik, intenzívebbekké és mélyebbekké válnak. Egy kiegyensúlyozottabb és boldogabb élet következhet be, amennyiben a Tudatos Légzést és ezzel együtt az életet választjuk.

Copyright © Thomázy Tímea 2009

Bővebb információt itt olvashat még a Tudatos Légzés Szemináriummal kapcsolatban és az Egyéni Tudatos Légzésterápiáról.